• Maj 24, 2019, 09:34:20 pre podne
Sivac

Autor Tema: BLAGI UŽAS: Ovo se desi kada se lečite na svoju ruku (FOTO)  (Pročitano 719 puta)

Van mreže jelajelena

  • Drum tim
  • *****
  • Poruke: 2028
  • Reputacija: +16/-4
  • Kad nas zaborave prestanemo da postojimo..
BLAGI UŽAS: Ovo se desi kada se lečite na svoju ruku (FOTO)
« poslato: April 11, 2014, 09:40:49 pre podne »
BLAGI UŽAS: Ovo se desi kada se lečite na svoju ruku (FOTO)
 Lekari Odeljenja za hitne slučajeve bili su šokirani kada je pedesetpetogodišnji Australijanac ušao u ambulantu u Brizbejnu sa rupom na glavi prečnika 2,5 centimetara, koju je sam sebi napravio

Muškarac oboleo od raka kože napravio je sebi veliku povredu na slepoočnici pošto je na svoju ruku za lečenje koristio tzv. “crnu mast”.

Lekari Odeljenja za hitne slučajeve “Princeza Aleksandra” bili su šokirani kada je pedesetpetogodišnji Australijanac u septembru prošle godine ušao u ambulantu u Brizbejnu sa rupom na glavi prečnika 2,5 centimetara, koju je sam sebi napravio tako što se lečio alternativnim sredstvom napravljenim od biljke Sanguinaria canadensis (srčenjak, krvavi koren).

Oni su rekli da je čovek uzimao “jak narkotički analgetik da bi ublažio bol” i da su u prvi mah pomislili da će morati da ga operišu, ali su ga na kraju ipak poslali kući sa uputstvima kako da tretira ranu, koja je zarasla tri meseca kasnije, prenosi Dejli mejl.Pacijent je priznao lekarima da je koristio alternativno sredstvo, a osoblje veruje da je reč o tzv. “crnoj masti”, koja sadrži sangvinarin, supstancu koja se dobija od krvavog korena, i često meša sa cink hloridom, koji ima korozivno dejstvo.

Mast se nanosi lokalno, na mladeže, ožiljke, a ponekad i tumore, i uništava tkivo, ostavljajući tamnu krastu koja kasnije otpada.

“Crna mast” je početkom 20. veka bila popularno alternativno sredstvo za lečenje povreda na koži, ali ju je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) 2004. godine stavila na spisak “lažnih lekova protiv raka” i nastoji da je zabrani u SAD.

Mada je odgovarajuća organizacija u Australiji osudila korišćenje masti 2012, nije uvedena zabrana.

Uprava za terapeutska sredstva (TGA) navodi da joj “nisu poznati kredibilni naučni dokazi da crna mast (poznata i kao crvena mast i kansema) može da leči rak”. Uprkos tome, u Australiji je i dalje veoma popularna.

(Telegraf.rs)