• Maj 19, 2019, 04:47:54 posle podne
Sivac

Autor Tema: Instaliranje Windowsa XP sa USB Flash-a  (Pročitano 1146 puta)

Van mreže Braca

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 4564
  • Reputacija: +59/-10
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3
    • web dizajn
Instaliranje Windowsa XP sa USB Flash-a
« poslato: Oktobar 07, 2009, 07:48:37 posle podne »
Instaliranje Windowsa XP sa USB Flash-a

U poslednje vreme veoma je popularna instalacija Windows-a XP sa USB flash diskova. Mnogi korisnici bi na netbook-ovima koji nemaju CD ili DVD-ROM rado instalirali ovaj operativni sistem, ali ne znaju kako.

Pre nego što pređem na detaljan postupak naglasiću par stvari:
1. Trebaće vam računar na kome imate instaliran Windows XP ili Windows Vista operativni sistem.
2. Postupak je moguće odraditi samo u 32-bitnim verzijama ovih operativnih sistema.
3. Ovaj postupak se može primeniti samo na Windows XP.
4. Potreban vam je USB flash disk od minimum 2GB.
5. Naravno potrebno je da računar na kojem želite da sprovedete instalaciju može boot-ovati sa USB-a.

KORAK PO KORAK

Za pravljenje bootabilnog USB flash diska i smeštanje instalacije na isti potrebna su tri programčića, a to su BootSect, PeToUSB i USB_PREP8. Otpakujte ih na neko mesto, bitno je da PeToUSB izvršni fajl (odnostno .exe) smestite u isti folder sa USB_PREP8 programom. Potrebn vam je instalacioni disk 32-bitnog Windows-a XP i nekih 2GB slobodnog prostora na hard disku. Postupak pravljenja instalacije je sledeći:

1. Odete u folder gde ste smestili USB_PREP8 i PeToUSB.exe i pokrenete „usb_prep8.cmd“.2. Kada vam se otvori Command Promt prozor stisnete bilo koji taster, a skripta će pokrenuti PeToUSB.3. Podrazumeva se da vam se flash drajv nalazi u USB portu, te ga u programu odaberete i čekirate QuickFormat, zatim stisnete dugme Start.
4. Kada se proces završi stisnite OK, ali nemojte zatvarati PeToUSB!
5. Pokrenite Command Promt komandom Start>Run>cmd
6. Locirajte folder gde ste raspakovali program BootSect.
7. Kada se nalazite u tom folderu pokrenite komandu „bootsect.exe /nt52 X: (gde X: zamenite sa slovnom oznakom vašeg flash drajva).8. Kada se završi proces koji obavlja BootSect zatvorite njegov Command Promt prozor.
9. Sledeći korak je napuštanje PeToUSB-a klikom na Close.
10. Sada ste ponovo u Command Promt-u sa opcijama koje vam nudi uslužni program USB_PREP8.11. Kucate broj 1 da biste pokrenuli alat sa lociranje Windows XP instalacionih fajlova, možete ih koristiti sa CD-a ili sa hard diska, ako ste ih prekopirali.
12. Sada je potrebno USB_PREP8 programu reći na koji drajv kopira instalaciju, a to radite kucanjem broja 3, a zatim slovne oznake drajva.
13. Da biste konačno napravili instalaciju potrebno je otkucati broji 4 i pokrenuti proces. Nemojte se iznenaditi proces traje malo više vremena nego što možda očekujete. Sama instalacija će zauzeti ~1GB prostora na USB flash disku.
14. Na pitanje da li da kopira fajlove na USB drajv odgovorite sa Yes.
15. Kada se kopiranje fajlova završi pitaće vas da li želite da drajv bode bootabilan, naravno odgovorite sa Yes.
16. I na poslednje pitanje odgovarate sa Yes, odnosno dozvoljavate softveru da „unmount-uje“ drajv.

Kada se sve završi kompletna instalacija Windows-a XP smeštena je na USB flash zajedno sa boot sektorom koji je potreban za pokretananje instalacije. Sada flash možete koristiti za instalaciju operativnog sistema na bilo koji računar koji može bootovati sa USB-a, a to mogu svi iole noviji računari. Ovakav vid instalacije je najpopularniji na netbooko-ovima, aka ASUS Eee PC ili njemu slični, odnosno uređajima bez CD ili DVD ROM-a. Botovanje sa USB-a možete podesiti u BIOS-u ili držanjem određenog (zavisi od proizvođača) „F“ tastera, u toku paljenja računara, koji će pokrenuti boot meni. Kada bootujete sa USB-a kompletan proces instalacije je identičan kao i instalacija sa standrdnog CD medija, verujem da vam je taj deo poznat. Kada se instalacija zvrši sistem će se bootovati sa hard diska i nudiće vam dve opcije u Windows-ovom boot meniju. Potrebno je izabrati opciju Microsoft Windows XP, a druga opcija služi za pokretanje USB-a u slučaju da vam treba Recovery konzola ili slični alati. Ako vam ovo smeta možete editovati Boot.ini i tako ukloniti drugu opciju.