• Maj 19, 2019, 04:35:05 posle podne
Sivac

Autor Tema: Saturn  (Pročitano 545 puta)

Van mreže jelajelena

  • Drum tim
  • *****
  • Poruke: 2028
  • Reputacija: +16/-4
  • Kad nas zaborave prestanemo da postojimo..
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Opera 9.80 Opera 9.80
Saturn
« poslato: Decembar 04, 2010, 01:40:44 posle podne »

Saturn, koji je sinonim usamljenika, askete, odricatelja, u Vagi saopštava: DRUŽITE SE LJUDI, MIRITE SE I VOLITE, OPRAŠTAJTE... U HARMONIČNOM RITMU LAKŠE ĆETE i LEPŠE HODATI VAŠIM SUDBINSKIM PUTEM...NEMOJTE DA ME TERATE DA DIŽEM VASPITNU PALICU...DA TRENIRAM STROGOĆU (malo šale na Saturnov račun...on voli šalu, iako se pretvara da nije tako...)

Saturn je gospodar sudbine, gospodar karme (zakon uzroka i posledice, ono što poseješ, to ćeš i požnjeti), planeta dužnosti i odgovornosti. Pred nama su sudbonosne godine za čoveka i čovečanstvo. Vreme Saturna je idealno vreme za preokret sudbine (u onom polju u kom se nađe u natalnoj ili solarnoj, ili pak, uporednoj karti), vreme kada čovek zri i preuzima odgovornost za svoje postupke. Imamo veliku šansu da svojim ispravnim ponašanjem zaradimo milost Gospodara sudbine, Saturna, jer on je ruka Božija, stroga, ali pravedna ruka Božija, jer nema ničega što nije pod Njegovom kontrolom, i oslobodimo se karmičkog ropstva i BUDEMO SVOJI GOSPODARI.
Uobičajeno je mišljanje da je Saturn zloćudan i da donosi patnju. Ali Saturn ne stimuliše uživanje u bolu, on nas kroz patnju i bol uči, kako da se zapravo oslobodimo patnje, postajući svesni toga šta nas je dovelo u takvu situaciju koja prouzrokuje našu patnju i tegobu. On nas svojim teškim i ograničavajućim uticajem prosto natera, prisili da postanemo samodisciplinovani, i svojom samokontrolom očvrsnemo, i počnemo da budemo gospodari svojih želja i misli. Ključna reč za Saturna je SAMODISCIPLINA I SAMOKONTROLA ČULA. Frustrirajuća iskustva sa njim su očigledno neophodna, jer su edukativna i u praktičnom i u psihološkom smislu. Svoju slobodu čovek može da zasluži samo učenjem o sebi, da bi mogao da razume vrednost koju određeno iskustvo ima za razvoj njegove stvarne suštine, duha u nama. A čoveka ništa ne stimuliše više na ovu vrstu unutrašnjeg istraživanja, od nametnutih ograničenja i restrikcija, koja su dar Saturnov, nekad težak i gorak dar...ali takve su njegove lekcije stroge i teške,ali sigurno prosvetljujuće. Njegov moto je: „ne dam ti ono što želiš dok ne osvestiš da li ti je to i potrebno, NE DAM TI ONO ŠTO ŽELIŠ VEĆ ONO ŠTO JE TI JE POTREBNO...Mi, ljudi, često želimo ono što nam, zapravo, nije potrebno...samo to uvidimo kasnije...kad se ispečemo na vatri želje...

Pročitala sam u jednoj pesmi, pre nekoliko godina: „NE ZNAŠ KOLIKO SAM TI DAO, ODUZIMAJUĆI TI PRILIKU DA POGREŠIŠ...“ To je ruka Božija kroz Saturna. To je Saturnov način.

U ezoteričnom učenju Saturn je veliki učitelj. On zapravo nema negativan uticaj, i štetan je samo za one koji ne razumeju edukacionu vrednost bola. Saturn je veliki prijatelj, ali nosi masku neprijateljstva i zlotvora, glumi strogoću, on, u stvari, donosi staloženost, stabilost, čvrstinu ali i iskušenja i provere da li smo otvoreni da primimo takve njegove darove.

Pokušajmo da sklopimo prijateljstvo sa Saturnom (moram da priznam da je to meni bilo teško u proteklih mesec dana, jer imam njegov povratak, posle trideset godina, i prilično me lupao po prstima, dok nisam shvatila šta je hteo da mi kaže, i dok nisam zasukala rukave da uradim šta je trebalo...) i dopustimo mu da nas nauči lekcije koje smo propustili u prošlosti, bilo u ovom, ili nekom od prethodnih života.

U pozitivnom smislu on donosi mudrost, visok stepen osvešćivanja, logično razmišljanje, smisao za organizaciju i red, strategiju i rukovođenje, te tako donosi poslovni uspeh, društveni uspeh i moć. Jača pravednost i poštenje, disciplinu i odanost među partnerima, bilo bračnim, ljubavnim, ili poslovnim. Ali, u negativnom smislu stvara sumnju, strah, nepoverenje, pesimizam, nezadovoljstvo sobom i drugima...Zato, koristimo njegove najpozitivnije osobine, i bićemo u harmoniji sa sobom i drugima. Sve na ovom svetu ima dobru i lošu stranu. Zavisi od nas koju ćemo koristiti...

Rezime: Saturn u Vagi, u ličnim horoskopima, naglašava buđenje odgovornosti prema bračnom, ali i poslovnom partneru. Saturn u Vagi zna da izazove i strah od braka, ili sumnju u partnera, ako je negativno korišćen. Ono što se prvenstveno mora razviti jeste poštovanje ravnopravnosti među polovima. Uspešni odnosi mogući su jedino na ravnopravnoj osnovi. Saturnova pozicija u Vagi ne vezuje se isključivo za brak, već i za poslovna partnerstva i bliska prijateljstva. Emocije su slaba tačka, jer je znak Vage veoma emotivan i rafiniran. Mogući su i periodi samoće u toku kojih bismo morali da preispitamo svoju potrebu za drugima.

Još nešto, Saturn je simbol ambicije i moći. Daje ogromnu upornost i čvrstinu da se istera do kraja ono što smo naumili. Ali on podržava samo ono što je ispravno i pošteno, što nikog drugog neće srušiti. On donosi ona ograničenja i tera na odricanja, ali ona koja su zalog mogućem velikom uspehu i životnim postignućima, o kojima maštamo ceo život.

...Šta reći više, TEŠKO NAMA I BLAGO NAMA SA SATURNOM (u Vagi).